Emcostar.nl

De Machine

Historie Emco

Het merk EMCO is volgens de overleveringen ontstaan uit: Emil Maier & CO. Emil Maier was ingenieur en directeur van zijn bedrijf, dat hoofdzakelijk fijnmechanische producten produceerde, o.a. voor de auto-industrie en andere industrieen.

Het merk EMCO is bekend geworden door het kleine metaaldraaibankje EMCO Unimat, dat zij al jaren produceerden en wereldwijd distribueerden naar hoofdzakelijk importeurs. Hoe lang dit al liep weet ik niet meer maar de nadruk lag toen al op de Westerse landen,  Amerika en Australië.

Ontstaan Emcostar Ruim vóór 1964 hadden 2 ingenieurs bij EMCO, voor eigen gebruik een apparaat geconstrueerd waarmee ze op een eenvoudige manier konden cirkelzagen en lintzagen en dat zonder veel ombouw-handelingen te gebruiken was. Toen de heer Maier dit op een dag in de fabriek zag staan werd zijn interesse gewekt en heeft hij deze 2 ingenieurs gevraagd dit verder uit te werken / bouwen, en nog meer mogelijkheden erbij te bedenken enz enz., want hij zag er wel “ handel “ in. Dat had hij goed gezien….

Verkoop/Distributie Emcostar

Warmond Gereedschappen (groothandel in gereedschappen en machines)met vestigingen in Rotterdam en Amsterdam was de importeur van EMCO in Nederland en verkocht dus ook de Emcostar vanaf ongeveer 1964. Een Emcostar kosste in 1964 fl. 955,– ( €434,–)

Om in die tijd een machine te kunnen verkopen, moesten de “kopers” worden overgehaald c.q. duidelijk gemaakt worden wat je allemaal kon doen met het apparaat. Demonstreren met machines op beurzen, tentoonstellingen en demonstratiedagen was aan de orde van de dag. Zaaltjes werden gehuurd door deze handelaren / dealers , en ingericht met onze en soortgelijke machines. Er waren zelf buitebndienstmedewerkers die bij geïnteresseerden thuis de Emcostar demonstreerden, want sommigen hadden er altijd een in de auto staan.

Op een gegeven moment/jaar werkten er drie buitendienstmedewerkers in Nederland, die hoofdzakelijk “grotere “ machines verkochten aan de tussenhandel. In die periode, zo omstreeks 1970–1975 werden er wel ca. 200 Emcostars jaarlijks verkocht !

Het merendeel werd  geleverd via de vakhandel, dus Gereedschap & IJzerwarenhandelaren. Via deze klanten had Warmond Gereedschappen dus een entree met de Emcostar.

Landen waar de grootste afzetmarkt is geweest is Zweden en voorts alle “hout”landen zoals Oostenrijk en  Zwitserland.

Productontwikkeling/Redesign Emcostar

De Emcostar is in de loop der jaren wel aangepast en verbeteringen werden, soms ook verplicht, doorgevoerd.

Bijvoorbeeld bij de eerste type’s kon het cirkelzaagblad gemonteerd blijven als men ging decoupeer- of figuurzagen. In de zaagas was n.l. een excentrisch gedeelte uitgedraaid waarin een rol terecht kwam als je de zaagtafel helemaal omhoog draaide. Later werd hiervoor een los excentriek ontworpen, dat apart moest worden gemonteerd.

Zo wipte de eerste figuurzaagjes in een buisje op en neer, waar later een rol voor in plaats kwam, zoals nu nog is, en dus moest ook het zaagkapje worden aangepast.

Ook de aandrijving van de cirkelzaag werd verbeterd met een spanrol om de V-snaar te kunnen spannen, wat bij de allereerste machines niet mogelijk was.

Zie verdere info over de ontwikkeling van de Emcorex bij hoofdstuk Emcorex.

Arbeidsinspectie versie

Ook werd er een versie ontwikkeld die door de Arbeidsinspectie werd goedgekeurd. Bij deze versie werd de bandschuurmachine vervangen door een op de uitstekende motoras geplaatste slijpinrichting met beschermkap (een bandschuur die tegelijk met de cirkelzaag kon draaien werd niet geaccepteerd).

schuurschijfbescherming

Ook kwamen er afdekkingen voor de schuurschijf onder en boven de schuurtafel. Zelfs was er een beugeltje voor de opening onder de cirkelzaag, gemonteerd op de kap, zodat je niet met de vingers in de kap bij de cirkelzaag kon komen.

 

 

Bediening / Onderhoud

De meest gemaakte fouten bij de Emcostar is het schakelen van lintzaag naar cirkelzaag of omgekeerd terwijl de motoras nog niet stil staat. Dan worden de tanden onnodig gepoetst en verslijten de messing geleidblokjes/schoentjes snel. Onderhoudstips:

  • De draadspindels voor hoog / laag verstellingen moeten regelmatig worden schoongemaakt.    Het beste is om de spindels schoon te borstelen.
  • Alle glijdende delen reinigen en invetten
  • Lintzaagspanning na gebruik verminderen

Het einde van Emcostar

De exacte reden waarom de productie werd gestopt is niet geheel helder voor mij, maar zeer waarschijnlijk is, dat de mallen waarin de machinedelen werden gegoten aan het einde van hun bestaan waren gekomen. Het jaar moet 1980 voor de Emcorex en 1982 voor de Emcostar zijn geweest. Zeker van invloed op het besluit is geweest, dat de prijs van aluminium als grondstof al vele jaren stijgend was en de prijsverhogingen van de Emcostar, waar heel veel aluminium in zit, niet leuk meer waren. In 1982 kostte de Emcostar fl. 3.155,– kostte en de Emcorex in 1980 fl. 1.930,- Daarnaast kan ik me voorstellen dat losse elektrische gereedschappen meer en meer (makkelijker) te verkrijgen waren en prijstechnisch steeds interessantere alternatieven waren.