Alles over Emcostar

Lintzagen

2 lintzaagbutton

Bij het vervangen van de lintzagen zijn er vele lintzagen te vinden. Allemaal met hun voor en nadelen.
Er zijn er van koolstof en chroomstaal of Uddeholm. Die van koolstofstaal zijn het dunst te verkrijgen 0,35 of 0,36 mm.
Er geldt des te dunner het blad des te minder de machine wordt belast.
Hij breder het blad hoe groter de krachten op de wielen en de aandrijving.

Er zijn zagen met geharde en niet geharde punten in de omloop en hard betekend ook bros.

De meest toegepaste lintzagen zijn van koolstofstaal. Ik adviseer breedtes van 6, 8 en 10 mm.

Sommige gebruikers puntlassen zelf een lintzaag en zagen ze eerst zelf op lengte. Ik heb dit zelf nooit geprobeerd.

stiften

De geleidingstiftjes (rond 8mm) van de zaag zijn gemaakt van Pertinax (ook wel FR2 of hardpapier genoemd) en er zitten ook twee onder de tafel. Zorg ervoor dat de lichtjes aanlopen op de zaag zonder de zaag te belasten. Vaak missen deze stiftjes of zijn ze incompleet.

Op de foto zijn originele stiftjes te zien. Gelukkig kan ik nog wel een tijdje de lintzaag gebruiken….

 

 

 

Er zijn twee verschillende uitvoeringen van de boven-zaaggeleiders in de omloop. Een waarbij de stiften haaks op de zaag staan en de versie

Haakse stiften

waarbij deze onder een hoek van 45° staan. Er zijn ook twee uitvoeringen van kappen van de lintzaag. Eén waarbij de beneden-zaaggeleider bij gemonteerde kap van buitenaf zichtbaar is en één waarbij deze achter de kap is weggewerkt.

De lintzagen hebben een lengte van 1350 mm. In de oude documentatie staat dat deze 1100 mm is. Waarom deze wijziging is geweest is me niet duidelijk.

 

 

 

 

 

 
IMG_0086

Ik heb zelf een doorzichtig plaatje gemonteerd op de plek waar het logo van de machine is geplaatst. Op deze manier heb je zicht op de gemonteerde lintzaag om bijvoorbeeld te kijken dat hij goed op het wiel ligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

De lintzaaggeleiding werd enkele malen gewijzigd.

Schuine stiften werden vervangen door rechte, soms met één verende stift om een zekere druk/controle op het zaaglint te houden. Dus de IMG_0084uitlooptijd van het lint werd korter. In de laatste versie ondergeleiding zit één rechte en één schuine stift. De schuine stift staat omhoog en schraapt eventueel vuil van het zaaglint af.

NB !!!! Om de levensduur van de lintzaag te verlengen is het raadzaam de lintzaagspanning na gebruik te verminderen door de spindel iest terug te draaien

 

 

 

 

 

Bij bijna alle machines is het zo dat de kunststof wielen waar de lintzaag overheen loopt zijn ‘weggelopen”.

Door veroudering van het kunststof gaat hij loszitten. Als gevolg van dit aan de wandel gaan wordt de tanden zijdelings belast en wordt de lintzaag zwaar belast door wisselende trekkrachten tijdens een rondgang. Het is zaak de wielen weer in lijn te plaatsen met de voorzijde van de aluminium wielen. Je kunt ze met de hand er af krijgen en ze met bijv bisonkit weer op de aluminium geribbelde wiel lijmen (alles natuurlijk eerst even ontvetten)

Als laatste is het belangrijk dat het wiel weer exact rond wordt. De onderste van de twee kun je afdraaien met bijv een houtdraaibeitel op standje 1 (1500rpm).

Doe dit onder beleid en zorg ervoor dat er een lichte ronding in blijft. Als je er zin in hebt kun je het bovenste wiel overzetten en ook om deze manier afdraaien.

Met schuurpapier kun je hem dan weer mooi glad afwerken.

 

Spring naar werkbalk