Emcostar.nl

Lintzagen

2 lintzaagbutton

Er zijn lintzagen te krijgen van koolstof en chroomstaal met en zonder geharde punten die goed lopen op deze kleine wieldiameter.

Ik kan je helpen aan nieuwe lintzagen mocht je aan nieuwe toe zijn.

stiften

De geleidestiftjes van de zaag zijn geregeld kwijt of op.
ER zitten twee  boven de tafel en twee onder de tafel.
Zorg ervoor dat de lichtjes aanlopen op de zaag zonder de zaag te belasten.
Vaak missen deze stiftjes of zijn ze incompleet.
Dit maakt het werken eraan lastig.
Ik kan je nieuwe leveren.

 

Er zijn twee verschillende uitvoeringen van de boven-zaaggeleiders in de omloop. Een waarbij de stiften haaks op de zaag staan en de versie

Haakse stiften

waarbij deze onder een hoek van 45° staan. Er zijn ook twee uitvoeringen van kappen van de lintzaag. Eén waarbij de beneden-zaaggeleider bij gemonteerde kap van buitenaf zichtbaar is en één waarbij deze achter de kap is weggewerkt.

De lintzagen hebben een lengte van 1350 mm. In de oude documentatie staat dat deze 1100 mm is. Waarom deze wijziging is geweest is me niet duidelijk.

 

 

 

 

 

IMG_0086

Ik heb zelf een doorzichtig plaatje gemonteerd op de plek waar het logo van de machine is geplaatst. Op deze manier heb je zicht op de gemonteerde lintzaag om bijvoorbeeld te kijken dat hij goed op het wiel ligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

De lintzaaggeleiding werd enkele malen gewijzigd.

Schuine stiften werden vervangen door rechte, soms met één verende stift om een zekere druk/controle op het zaaglint te houden. Dus de IMG_0084uitlooptijd van het lint werd korter. In de laatste versie ondergeleiding zit één rechte en één schuine stift. De schuine stift staat omhoog en schraapt eventueel vuil van het zaaglint af.

NB !!!! Om de levensduur van de lintzaag te verlengen is het raadzaam de lintzaagspanning na gebruik te verminderen door de spindel iets terug te draaien

 

 

 

 

 

Bij bijna alle machines is het zo dat de kunststof wielen waar de lintzaag overheen loopt zijn ‘weggelopen”.

Door veroudering van het kunststof gaat hij loszitten. Als gevolg van dit aan de wandel gaan wordt de tanden zijdelings belast en wordt de lintzaag zwaar belast door wisselende trekkrachten tijdens een rondgang. Het is zaak de wielen weer in lijn te plaatsen met de voorzijde van de aluminium wielen. Je kunt ze met de hand er af krijgen en ze met bijv bisonkit weer op de aluminium geribbelde wiel lijmen (alles natuurlijk eerst even ontvetten)

Als laatste is het belangrijk dat het wiel weer exact rond wordt. De onderste van de twee kun je afdraaien met bijv een houtdraaibeitel op standje 1 (1500rpm).

Doe dit onder beleid en zorg ervoor dat er een lichte ronding in blijft. Als je er zin in hebt kun je het bovenste wiel overzetten en ook om deze manier afdraaien.

Met schuurpapier kun je hem dan weer mooi glad afwerken.